You are here:

Επετειακές Εκδόσεις και Αφιερώματα

1979 - 1999

Το Ίδρυμα για να τιμήσει και να εορτάσει τα είκοσι χρόνια από την ίδρυσή του επανέκδωσε το 2000 το λεύκωμα «Σίφνου» του Roger Tourte.

Πρόκειται για το πόνημα του Γάλλου αρχιτέκτονα που το 1946, κάνοντας τον γύρο του κόσμου, έφθασε στην Ελλάδα και επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων νησιών, την Σίφνο την οποία απέδωσε για τη δική του και ολίγων φίλων απόλαυση σε ένα χειροποίητο βιβλίο όχι μόνον αρχιτεκτονικής, αλλά και καλλιτεχνικής και συναισθηματικής αξίας.

Στο λεύκωμα αποτυπώνονταν εξαιρετικά παραδείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αλλά και οι ζωγραφικές αναζητήσεις του δημιουργού για να αποκαλυφθεί το μεγαλείο της φύσης και του ανθρώπινου νου.

Με δεδομένη την μοναδικότητα του αυθεντικού έργου που ο ίδιος ο φιλέλληνας δημιουργός βιβλιοδέτησε, αλλά και τον ζήλο με το οποίο μερίμνησε η οικογένεια του Αλέξανδρου Σ. Σινιόσογλου για τη διατήρηση του πρωτοτύπου, το Ίδρυμα αποφάσισε να προβεί στην έκδοση εκατό αριθμημένων άρτιων αντιτύπων.
Η έκδοση του Ιδρύματος διατήρησε το ύφος και απέδωσε με τον πλέον πιστό τρόπο το πρωτότυπο, με τη χρήση σύγχρονων, ασφαλώς, μέσων.

1979 - 2009
Ο «Επετειακός Απολογισμός 1979-2009» προέβαλε τη διαδρομή και τα κυριότερα επιτεύγματα του Ιδρύματος εντός τριακονταετίας, ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ιδρυτών. Η έκδοση παρουσιάζει συνοπτικά τη δραστηριότητα του Ιδρύματος στους τομείς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Κοινωνικής Προσφοράς, της Έρευνας, της Εκπαίδευσης, των Τεχνών και των Παραγωγών του Ιδρύματος. Περιλαμβάνει επίσης παράρτημα με οικονομικά και στατιστικά στοιχεία, καθώς και πληροφορίες για τις δωρεές προς το Ίδρυμα και τους ενισχυθέντες φορείς.
1979 - 2019

Το 2019 αποτελεί έτος ορόσημο για το Ίδρυμα λόγω της συμπλήρωσης σαράντα ετών δυναμικής παρουσίας στον χώρο του πολιτισμού. Συνοπτικά, έως το 2019 είχαν υποστηριχθεί 4.000 περίπου διαφορετικές δραστηριότητες στους τομείς που παραδοσιακά ενισχύει το Ίδρυμα. Η συνολική αξία της έμπρακτης αυτής στήριξης προς διάδοση του ελληνικού πολιτισμού έως τότε υπερέβαινε τα 53.000.000 ευρώ.

Σημαντικότερο, όμως, πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι, με τη συμπλήρωση σαράντα ετών από την ίδρυση του Ιδρύματος, οι έως τότε Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, οι αείμνηστοι πλέον Γιάννης Σ. Κωστόπουλος και Άννυ Σ. Κωστοπούλου αποφάσισαν τότε να αποσυρθούν. Από το 1979, ο υιός και η κόρη των Σπύρου και Ευρυδίκης Κωστοπούλου ασχολήθηκαν ενεργά για την πραγματοποίηση και εδραίωση του οράματος των γονέων τους, θεσπίζοντας τις κατευθυντήριες αρχές που διέπουν τη δράση και την ανάπτυξη του Ιδρύματος.

Τέλος, με αφορμή την επέτειο και με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, το Ίδρυμα θέσπισε το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το βραβείο συνοδεύεται από έργο της καλλιτέχνιδας Δάφνης Γ. Κωστοπούλου, Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, και απονέμεται έκτοτε κάθε χρόνο εν είδει χρηματικού επάθλου κατά την Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν αξιολόγησης από ειδική τριμελή επιτροπή, το βραβείο απονέμεται σε ταινία η οποία επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική πρόταση, προάγει την κινηματογραφική τέχνη και αναδεικνύει τις συγγένειές της με τις άλλες τέχνες.