You are here:

Διοικητικό Συμβούλιο

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε την 11η Φεβρουαρίου 1980, αποτελείτο από τους Σπύρο Ι. Κωστόπουλο, Πρόεδρο, Γιάννη Σ. Κωστόπουλο, Αντιπρόεδρο και Γραμματέα, Δημήτριο Π. Μαντζούνη, Ταμία και Αναστασία Σ. Κωστοπούλου και Φώτιο Π. Κωστόπουλο, Μέλη.

Μετά τον θάνατο του Σπύρου Ι. Κωστοπούλου την 22 Ιουνίου 1984, ανέλαβε Πρόεδρος ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος και Αντιπρόεδρος και Γραμματέας η Αναστασία Σ. Κωστοπούλου, ενώ εξελέγη Μέλος ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Κεραμεύς. Τον Φεβρουάριο 2011 παραιτήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο οι Φ. Κωστόπουλος και Κ. Κεραμεύς και εξελέγησαν στη θέση τους ο Θεόδωρος Ν. Φιλάρετος και ο Καθηγητής Θάνος Μ. Βερέμης.

Την 31η Αυγούστου 2019, κατά τη διεύρυνση του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από 40 συναπτά έτη ενεργού συμμετοχής, ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος και η Αναστασία Σ. Κωστοπούλου παραιτήθηκαν και ορίσθηκαν Επίτιμος Πρόεδρος και Επίτιμη Αντιπρόεδρος αντίστοιχα. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο σήμερα

Δημήτριος Π. Μαντζούνης

Πρόεδρος Δ.Σ.
Γεννήθηκε το 1947. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Πίστεως το 1973 και εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Τραπέζης Πίστεως το 1995. Το 2002 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank και από το 2005 έως το 2018 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος. Διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου από τη σύστασή του έως το 2019 που ανέλαβε Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου.

Δάφνη Γ. Κωστοπούλου

Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Γεννήθηκε το 1983. Σπούδασε στο Parsons School of Design στο Παρίσι (Bachelors Καλών Τεχνών, 2005). Εργάστηκε στο στούντιο φωτογραφίας του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης (2006-2007). Το 2011 συμμετείχε σε έκθεση τέχνης στην Γκαλερί Σκουφά στην Αθήνα. Η πρώτη της ατομική έκθεση ήταν στον εκθεσιακό χώρο του ξενοδοχείου Δήλες & Ρηνειές το 2016 και, στη συνέχεια, στην γκαλερί Ευριπίδης το 2018 και το 2022. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε νησιά της Ελλάδος. Το 2019 ανέλαβε Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Θοδωρής Ν. Φιλαρέτος

Ταμίας
Γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία του ΙΚΥ ( MA Philosophy University College London και Associateship, Institute of Education, London, History in Education). Από το 1987 εργάζεται στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρχικά, Διευθυντής Γυμνασίου αργότερα και κατόπιν Διευθυντής του τμήματος ΙΒ. Από το 2011 κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου, υπεύθυνου για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου από το 2011.

Αθανάσιος (Θάνος) Μ. Βερέμης

Σύμβουλος
Γεννήθηκε το 1943 και είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank. Είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), έχοντας διατελέσει και Πρόεδρος από το 1995 έως το 2000. Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου από το 2011.

Πλάτων Δ. Μαυρομούστακος

Σύμβουλος
Γεννήθηκε το 1959. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1981). Υπότροφος του ΙΚΥ, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές θεατρολογίας στο Institut d’ Etudes Théâtrales, Université de la Sorbonne Nouvelle – Paris 3, όπου υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή (1987). Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει από το 1991. Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου από το 2021.

Νικόλαος (Νίκος) Χ. Σταμπολίδης

Σύμβουλος

Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) με καθηγητές τον Μ. Ανδρόνικο και τον Γιώργο Δεσπίνη. Κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (1975-1978) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Θεσσαλονίκη (1979).

Έχει συγγράψει, επιμεληθεί, πλήθος βιβλίων, καταλόγους εκθέσεων και άρθρων στην ελληνική, αγγλική, γερμανική γλώσσα. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε Διεθνή και τοπικά Συνέδρια και Συμπόσια έχει οργανώσει πολλά από αυτά. Έχει δώσει διαλέξεις σε δεκάδες Πανεπιστήμια, Μουσεία, Οργανισμούς, Ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διδάξει, ξεναγήσει και εκπαιδεύσει εκατοντάδες φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και άλλων Πανεπιστημίων της χώρας και του εξωτερικού, σε αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (κυρίως τη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή), σε ανασκαφές (Ρόδο, Δήλο κ.α. και κυρίως στην Ελεύθερνα της Κρήτης).

Έχει ανασκάψει στη Βεργίνα, τους Φιλίππους, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, την Ελεύθερνα κ.α. Τον Ιανουάριο του 2011 το σχέδιο κατασκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ελεύθερνα που βασίζεται σε μελέτη του ιδίου, λαμβάνει ομόφωνη έγκριση από τη Διεύθυνση Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και στις 19 Ιουνίου 2016 εγκαινιάζεται το μουσείο. Το μουσείο συγκεντρώνει πλέον καθημερινά περί τους 800 επισκέπτες από όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες.

Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το οποίο υπηρέτησε επί 36 χρόνια και ως Πρόεδρος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, για 25 έτη ( βράβευση από τον διεθνή φορέα «Global Fine Arts Awards»), Τακτικό Μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδας επί 21 έτη και από τον Σεπτέμβριο του 2021 υπηρετεί το Μουσείο Ακρόπολης, στη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Έχει λάβει 14 τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν ο Μεγαλόσταυρος της Ελληνικής, της Ιταλικής και της Ισπανικής Δημοκρατίας για τη συμβολή του στα Γράμματα, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου από το 2022.

Νίκος Β. Τσούχλος

Σύμβουλος
Ο Νίκος Τσούχλος γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά και μουσική στην Αθήνα και στο Παρίσι. Από νωρίς στράφηκε προς τη διεύθυνση ορχήστρας, ξεκινώντας ως βοηθός του Μάνου Χατζιδάκι στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, ενώ έκτοτε έχει συνεργαστεί ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός με τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες, καθώς και με πολλά συγκροτήματα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς του εξωτερικού. Από το 1991 υπήρξε Διευθυντής Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού και αργότερα, ως το 2012, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Από το 2013 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών, ενώ από το 2014 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Για το συγγραφικό του έργο πάνω σε ζητήματα μουσικής ερμηνείας έχει διακριθεί από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (2011), ενώ για τις ποικίλες δραστηριότητές του στο χώρο του πολιτισμού τού έχει απονεμηθεί από το γαλλικό κράτος η διάκριση Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres. Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου από το 2022.