Το καλλιτεχνικό ντουέτο χορογράφων/χορευτών Δανάη και Διονύσιος έχουν ως όραμά τους να οικοδομούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μοιράζονται τα έργα τους σε μέρη που η τέχνη δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, ενθαρρύνοντας την εμπιστοσύνη και τον ενθουσιασμό των ανθρώπων για αυτήν. Στις δημιουργίες τους προτείνουν αρμονικές σχέσεις μεταξύ της φύσης και των πλασμάτων της. Ταυτόχρονα, πραγματικά γεγονότα και μύθοι φυλών και άγριων ζώων γίνονται ο καμβάς των ιστοριών τους.

Η παραγωγή Pilgrims στοχεύει στην περαιτέρω εξωστρέφεια του σύγχρονου χορού προς τις ελληνικές επαρχίες και αποτελείται από τρεις δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε υπαίθριους, δημόσιους χώρους. Μία παράσταση σύγχρονου χορού (Fάrιsa), μία παράσταση που αφορά και νεότερες ηλικίες (Ο Νάπι, το κορίτσι και η φούσκα) και ένα δημιουργικό εργαστήρι για τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων.

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος το ντουέτο επικεντρώθηκε στη δημιουργία της παιδικής δράσης. Συνεργάστηκαν με την καλλιτέχνιδα Μάρθα Φωκά για τον σχεδιασμό και την κατασκευή μίας μάσκας του βασικού ήρωα της παράστασης που αποτελεί και το κύριο δραματουργικό εργαλείο του έργου. Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με το εργαστήριο κατασκευής κοστουμιών χορού “Φωλιά Μπαλέτου” για την επιλογή υλικών και, τελικά, την κατασκευή ενός κοστουμιού μεγάλης διάστασης. Έχοντας αυτά τα εργαλεία έτοιμα, εκκίνησαν τη χορογραφική, δημιουργική διαδικασία στο residency centre “Orsolina28” στο Moncalvo της Ιταλίας. Διαμένοντας εκεί για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες (Μάιος 2022) , χορογράφησαν το “Ο Νάπι, το κορίτσι και η φούσκα”, ένα έργο με συνολική διάρκεια 22 ́, ενώ με την ολοκλήρωση της φιλοξενίας το μοιράστηκαν με την τοπική κοινότητα του χωριού. Έχοντας αιτηθεί στην καλλιτεχνική διεύθυνση του κέντρου να επικοινωνηθεί πως το έργο αφορά και παιδικές ηλικίες, με χαρά αντίκρισαν στο κοινό πάνω από 30 παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών μαζί με τους γονείς τους. Επίσης, το έργο παρουσιάστηκε στο Dance Waves Festival στη Λευκωσία στις 27 Νοεμβρίου 2022.

Την άνοιξη του 2023 ξεκινάει και η περιοδεία του Pilgrims στις ελληνικές επαρχίες, με τα πρώτα του ταξίδια να επικεντρώνονται στην Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, χωριό Πατσίδες Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων), στην Πελοπόννησο (Ναύπλιο, Βαμβακού, Πάτρα, Καλαμάτα, Τρίπολη και χωριό Καστρί), στο Μεσολόγγι μ.α.

“Η υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ.Κωστοπούλου έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συνολικής παραγωγής Pilgrims. Μας πρόσφερε την πολυτέλεια να ερευνήσουμε για πρώτη φορά τη δημιουργική διαδικασία μίας παιδικής παράστασης και να συνεργαστούμε με καλλιτέχνες που χρόνια θαυμάζαμε. Στο πλαίσιο του research and development του έργου “Ο Νάπι, το κορίτσι και η φούσκα” έχουμε ήδη λάβει άμεσο feedback από νεαρό κοινό και το χρησιμοποιούμε για να το εξελίξουμε περαιτέρω. Η πρεμιέρα όλων των δράσεων θα λάβει χώρα την άνοιξη του 2023 και ανυπομονούμε να ξεκινήσουν να εκπληρώνουν τον σκοπό τους: Να αποτελέσουν το σημείο συνάντησης του σύγχρονου χορού με το κοινό των ελληνικών επαρχιών.”

Δανάη & Διονύσιος

Φωτογραφίες: © Tommy Pascal