Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, στο πλαίσιο του προγράμματός του για την εκτενή παρουσίαση του έργου μεγάλων Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής δημιουργών που χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης, οργάνωσε την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Stephen Antonakos. Η έκθεση, που επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης και τότε Καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Κατερίνα Κοσκινά, έγινε με τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη και παρουσιάστηκε από τις 18 Δεκεμβρίου 2007 έως τις 9 Μαρτίου 2008 στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς του Μουσείου.

Η έκθεση αποτέλεσε την πρώτη Αναδρομική του καλλιτέχνη και περιελάμβανε περίπου 250 έργα που κάλυπταν περισσότερα από πενήντα χρόνια δημιουργίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον θεατή να παρακολουθήσει την εξέλιξη του έργου του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη. Συγκαταλεγόμενος στους κορυφαίους Light Artist (καλλιτέχνες που δημιουργούν χρησιμοποιώντας το τεχνητό φως), ο Stephen Antonakos δούλευε με Νέον από την αρχή της δεκαετίας του 1960. Χρησιμοποιώντας ένα λεξιλόγιο συγγενές με αυτό της γεωμετρικής αφαίρεσης, με έντονες μινιμαλιστικές αλλά και ενίοτε εννοιολογικές αναφορές, διατηρούσε, εντούτοις, μια ιδιαίτερη γραφή, στην οποία διακρίνονταν οι προσωπικές φιλοσοφικές και αισθητικές του θέσεις. Πέραν των έργων με νέον, τα οποία αποτελούσαν και το «σήμα κατατεθέν» του καλλιτέχνη, στην έκθεση παρουσιάστηκαν και παλαιότερα έργα, καθώς και σχέδια και μακέτες για τα Παρεκκλήσια και τα Δωμάτια Διαλογισμού.

Εξέχουσα θέση στην έκθεση κατείχαν τα τρία νέα έργα που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την αναδρομική: το «Arrow» [«Τόξο»], «The Leap» [«Το Άλμα»] και στο προαύλιο του Μουσείου το «Chapel for Saint Dionysios» [«Παρεκκλήσι για τον Άγιο Διονύσιο»]. Καταργώντας τα σύνορα γλυπτικής και ζωγραφικής και εντάσσοντάς τις συχνά στον αρχιτεκτονικό χώρο, ο Stephen Antonakos εξασφάλιζε τη δική του μοναδική θέση στη σύγχρονη τέχνη. Παράλληλα τα έργα του, ειδικότερα από τη δεκαετία του 1980 και μετά, συνέβαλαν στην προβολή του πνευματικού χαρακτήρα της τέχνης και παρότρυναν τον θεατή σε εσωτερικό διάλογο.

Η έκθεση συνοδευόταν από ελληνικό και αγγλικό κατάλογο με πρωτότυπα κείμενα της επιμελητού της έκθεσης Κατερίνας Κοσκινά και των Daniel Marzona, Brian O’Doherty, Martin Filler και Λευτέρη Οικονόμου, καθώς και επιλεγμένα αποσπάσματα από συνεντεύξεις του καλλιτέχνη.

Ο εκθεσιακός χώρος σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες της έκθεσης από το αρχιτεκτονικό γραφείο των Μ. Κοκκίνου και Α. Κούρκουλα, ενώ η εφαρμογή και η επίβλεψη του σχεδίου έγινε από την κ. Γιάννα Σταυρουλάκη.

Λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον Στήβεν Αντωνάκο:
Ο Στήβεν (Στυλιανός) Αντωνάκος γεννήθηκε το 1926 στον Άγιο Νικόλαο Λακωνίας και το 1930 εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στη Νέα Υόρκη όπου έζησε και εργάστηκε έως τον θανάτό του το 2013. Πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις και εγκατέστησε πολλά έργα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς δημόσιους χώρους στις Η.Π.Α., την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

www.stephenantonakos.com