Η γερμανική μουσική κολεκτίβα CoGNiMUS Collektiv, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής της περιοδείας, παρουσιάζει το έργο MOIROLÓI | A Lament for the Living, μια ζωντανή μουσική εμπειρία βασισμένη στο μνημειώδες Ρέκβιεμ του Μότσαρτ (KV.626), μπλεγμένο με Ηπειρώτικα Μοιρολόγια, βυζαντινούς ύμνους και μπαρόκ μουσική, την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το έργο παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Η μουσική κολεκτίβα CoGNiMUS Collektiv με βάση την Κολωνία της Γερμανίας επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα.

Το έργο MOIROLÓI | A Lament for the Living ευελπιστεί να φέρει το κοινό πιο κοντά στην συμφιλίωση με την έννοια του θανάτου, μέσα από ένα πένθιμο τελετουργικό που μετατρέπεται σε μια γιορτή για την ζωή.

 «[Το MOIROLÓI] αντλεί έμπνευση από τον μακάβριο χορό (Danse Macabre), τα λειτουργικά κείμενα της ορθόδοξης νεκρώσιμης ακολουθίας, και του Ηπειρώτικου μοιρολογιού με τις σύγχρονες οργανικές και φωνητικές συζυγίες του που τραγουδιέται μέχρι και σήμερα στα βουνά της Ηπείρου», αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της CoGNiMUS Collektiv, Γιώργος Ζιάβρας.

«Το ανοίκειο πάντρεμα αυτών των μουσικών κόσμων, μαζί με συμπληρωματικά στοιχεία από την αγγλική Αναγέννηση, το πρώιμο baroque και το Βυζαντινό Μέλος, ενορχηστρώνει μία ηχητικά υπερβατική εμπειρία που μετουσιώνει το τελετουργικό του θανάτου σε μια γιορτή για τη ζωή», συμπληρώνει.

«How does death sound, not for the dead, but for the living?»

Το MOIROLÓI συντονίζεται με κάθε φωνή μέσα και γύρω μας εισχωρώντας βαθιά στο συλλογικό μας ασυνείδητο. Αγκαλιάζοντας το θάνατο ως μια αναπόφευκτη πτυχή του πεπρωμένου μας, αναγνωρίζουμε τη βαθιά επίδρασή του σε κάθε άτομο. Έτσι, αναζητούμε χώρους που διευκολύνουν τόσο τη δική μας συμφιλίωση όσο και του κοινού μας με την έννοια της θνητότητας ως εγγενές μέρος της ανθρώπινης ύπαρξής. Στην προσπάθειά μας αυτή, φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε το ερώτημα: Πώς τα πολιτισμικά μας πλαίσια διαμορφώνουν τις αντιλήψεις και τις αντιδράσεις μας απέναντι σε αυτή την αναπόφευκτη αλήθεια – τον θάνατο;

 

Ταυτότητα Παράστασης

MOIROLÓI | A Lament for the Living (Based on Mozart’s Requiem KV.626)

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Ώρα Έναρξης:  20.00

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πληροφορίες: https://www.nationalopera.gr/festival-latreftikis-mousikis/kyriaki-ton-vaion/item/6296-moiroloi-a-lament-for-the-living

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας

Συμμετέχουν οι σολίστ:

Πτολεμαίος Αρμάος (Λαούτο)

Γιώργος Μεράντζας (Φωνή)

Κώστας Τζέκος (Κλαρίνο)

Μαρίνος Τρανουδάκης (Κρουστά)

Κατερίνα Χατζηνικολάου (Βιολί)

Με το Σολιστικό Φωνητικό Σύνολο και την Ορχήστρα της CoGNiMUS.

Φιλική Συμμετοχή Σάββας Σιάτρας και το Πολυφωνικό Σύνολο «ΧΑΟΝΙΑ»

Συμπαραγωγή της CoGNiMUS Collektiv με την Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής