Η Καλλιτεχνική εταιρεία Labillusions-Helix Action Theatre παρουσίασε στις 9 και 10 Ιουλίου 2021 τη νέα της παραγωγή με τίτλο Kaspar Machine στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας-Σιλό. Η παραγωγή βασίστηκε σε κείμενα του Αυστριακού συγγραφέα Peter Handke, αποτελεί το προϊόν διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας, Πολωνίας, Ιταλίας και Ρουμανίας και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Το θέαμα Kaspar Machine είναι ένα εικαστικό δρώμενο, μία site specific εγκατάσταση που επιχειρεί να συνδυάσει το θέατρο του δρόμου, το χοροθέατρο την performance και την τεχνολογία. Την αφετηρία του θεάματος αποτελούν ορισμένα κείμενα του αυστριακού συγγραφέα της πρωτοπορίας Πέτερ Χαντκε: ένα μικρό απόσπασμα από το Βρίζοντας το Κοινό, ψηφίδες από τον θεατρικό μονόλογο Κάσπαρ και αυτούσιο το κείμενο Κραυγές Βοήθειας.
Τα κείμενα αυτά ως κείμενα αγόρευσης όπως τα ονομάζει ο συγγραφέας τους, ορίζουν τη σχέση του ηθοποιού με το κοινό ως μετωπική, κάτι που προσιδιάζει στο λαϊκό δρώμενο και στο θέατρο του δρόμου.

Το θέαμα με πυρήνα το ζήτημα του εγκλεισμού, όσον αφορά στο περιεχόμενο, εν πρώτοις στοχεύει στο να ορίσει αυτή την διαφορετική σχέση της σκηνής με το ακροατήριο, τοποθετώντας το κοινό εντός του χώρου των γεγονότων αφενός και αφετέρου επιχειρεί να μεταφέρει τα γεγονότα εκτός συμβατικού θεατρικού χώρου, στο δημόσιο χώρο, ωστόσο σε έναν χώρο σε εκκρεμότητα ανάμεσα σε ένα παρελθόν που αναμένει την έκβαση ενός απροσδιόριστου μέλλοντος.

Το θέαμα στο μεταίχμιο αυτό του χρονικού εκκρεμούς, προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή σε ένα ανησυχητικό παρόν, μεταθέτοντας τα γεγονότα από τον θεατρικό χώρο, στο χώρο της πόλης, επιχειρώντας να καταστήσει το αδρανές ακροατήριο σε συμμέτοχους πολίτες, καθιστώντας τους το επίκεντρο του θεάματος και πυρήνα της παράστασης.

«Δεν υπάρχει άλλος κόσμος εκτός από τον δικό σας. Δεν είστε πια οι επισκέπτες που παρεισέφρησαν. Είστε εσείς το θέμα. Εσείς είστε το επίκεντρο. Ο πυρήνας των λόγων μας».

Νίκος Χατζηπαπάς