Τον Οκτώβριο 2019 η εικαστικός Νίνα Παππά παρουσίασε τη διαδραστική βίντεο-περιήγηση (video walk) με τίτλο «Το Χαμένο Κείμενο» (https://dipylon.org/gr/2020/09/29/to-hameno-keimeno/) στο Επιγραφικό Μουσείο της Αθήνας. Το έργο υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Εταιρείας Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας «Δίπυλον» και βρίσκεται μόνιμα στο ως άνω Μουσείο. Προτείνει δε στον θεατή μία πολυεπίπεδη διαδρομή στον χώρο των εκθεμάτων, μια σύνθετη οπτικοακουστική εμπειρία στον κόσμο της επιγραφικής, η οποία τον φέρει σε επαφή με τα βιώματα των επιγραφικών επιστημόνων.

Στο επίκεντρο του video walk βρίσκονται οι επιγραφές και οι μελετητές τους. Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιγραφικοί μας υποδέχονται στον χώρο τους και μας αποκαλύπτουν σημειώσεις, χειρόγραφα, φωτογραφίες, βιβλία, διαφάνειες και έκτυπα για να μας περιγράψουν τους ιδιαίτερους τρόπους της έρευνάς τους. Μας αφηγούνται ιστορίες για τις χρονοβόρες και αγωνιώδεις προσπάθειές τους να αποκρυπτογραφήσουν τα φθαρμένα κείμενα και να συναρμολογήσουν τις τεμαχισμένες επιγραφές. Το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου μιλά επίσης για τις επιγραφές, περιγράφει την καθημερινότητά του και μας ξεναγεί σε χώρους κλειστούς για το κοινό.

Το έργο έχει ως αφετηρία την πρακτική των site-specific εικαστικών παρεμβάσεων, την παράδοση του ντοκιμαντέρ και την αισθητηριακή δυναμική των τεχνικών της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Είναι η πρώτη φορά που έργο αυτού του είδους παρουσιάζεται σε ελληνικό μουσείο.

Δείτε το κείμενο του Άγγελου Π. Ματθαίου, επιστημονικού συνεργάτη στην υλοποίηση της βίντεο-περιήγησης της Νίνας Παππά: «Το Χαμένο Κείμενο».