Το διεθνές συνέδριο Η Σμύρνη ως σύμβολο. Από τον 19ο αιώνα έως το 1922 που διοργάνωσε το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30) από τις 11 έως τις 13 Μαΐου 2023 με μεγάλη επιτυχία.

Συμμετείχαν  τριάντα οκτώ (38) ομιλητές, από τους οποίους οι δεκαεννέα (19) προέρχονταν από πανεπιστήμια του εξωτερικού (Γαλλίας, ΗΠΑ, Τουρκίας, Σουηδίας). Έτσι ο χαρακτήρας του συνεδρίου υπήρξε πραγματικά διεθνής, όπως φαίνεται και από τις θεματικές που παρουσιάστηκαν. Στις θεματικές αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της Σμύρνης και οι διάφορες πτυχές της πολυεθνοτικής συνύπαρξης, οι διεθνείς ιδεολογικές αναφορές του κεμαλικού κινήματος, το κίνημα αυτό στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα, καθώς και η διαχείριση της μνήμης του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Σμύρνης και της Μικρασιατικής Καταστροφής στην σημερινή Τουρκία. Όλες δε οι ανακοινώσεις των μελών της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας ήταν πρωτότυπες και συνομιλούσαν με το διεθνή σχετικό επιστημονικό προβληματισμό.

Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονταν διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο Hamit Bozarslan, (Directeur d’Études, École des Hautes Études en Sciences Sociales), ο Michel Bruneau (Directeur de Recherche Émérite, CNRS), ο Raymond-Haroutioun Kévorkian (Directeur de Recherche Émérite Université Paris 8 – Saint-Denis) και ο Arzu Öztürkmen (Professor, Boğaziçi University).

Μεγάλη υπήρξε και η προσέλευση του κοινού που το παρακολούθησε και υπολογίζεται περί τα 170 άτομα συνολικά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ελληνικής και μη, φοιτητές, δημοσιογράφοι, αλλά και το ευρύτερο κοινό.

Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου:

Αιμιλία Θεμοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έφη Κάννερ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Hervé Georgelin, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://hub.uoa.gr/smyrna-as-a-symbol-international-conference/