Παράλληλα με την έκθεση άνδρα πολύτροπον. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου και με την αποκλειστική υποστήριξη από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου κυκλοφορεί από το «Σπίτι του Αρχαιολόγου» η έκδοση Ωκύαλος. Τόμος Αρχαιολογικών Σπουδών για τον Γιάννη Σ. Κωστόπουλο σε επινόηση και επιμέλεια της αρχαιολόγου Βασιλικής Φλώρου.

Η έκδοση αποτελεί φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πρόεδρο του Ιδρύματος Γιάννη Σ. Κωστόπουλο φωτίζοντας την αγάπη και το ενδιαφέρον του για την ελληνική αρχαιολογία. Ο ίδιος ο τίτλος της έκδοσης παραπέμπει εξάλλου ευθέως στον ομηρικό κόσμο και στην Ωκύαλο, το γοργοτάξιδο καράβι του Οδυσσέα. Διόλου τυχαία, άλλωστε, ο Γιάννης Κωστόπουλος επέλεξε το όνομα Ωκύαλος για τα αγωνιστικά σκάφη του που διακρίθηκαν σε παγκόσμια και εγχώρια πρωταθλήματα.

Δέκα διακεκριμένοι μελετητές του αρχαίου ελληνικού κόσμου παρουσιάζουν στην έκδοση αυτή το αποτύπωμα του επιστημονικού τους έργου που υποστηρίχθηκε σημαντικά και σταθερά από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, διασώζουν δε όμως κάτι ακόμη πιο πολύτιμο: την ανάμνηση της προσωπικής τους γνωριμίας με τον τιμώμενο, τους αρχαιογνωστικούς σταθμούς του, τις αποτιμήσεις του για την ελληνική κληρονομιά. Οι μνείες αυτές συνθέτουν δε από κοινού ένα άτυπο αλλά συνάμα αυθεντικό βιογραφικό σημείωμα για τον Γιάννη Σ. Κωστόπουλο δεν συναντά συχνά κανείς σε τιμητικούς τόμους τέτοιου είδους.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΜΕΛΗ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΛΕΤΗ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΕΤΡΑΚΟΥ