Το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου απονεμήθηκε στο πλαίσιο του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εξ ημισείας στις ταινίες ΑΓΙΑ ΕΜΥ της Αρασέλης Λαιμού και 18 του Βασίλη Δούβλη κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Φεστιβάλ.

Η επιτροπή αξιολογήσεως για το βραβείο του Ιδρύματος απαρτίστηκε από την Αγγελική Αντωνίου, σκηνοθέτη, την Ρέα Αποστολίδη, παραγωγό και τον Γιώργο Φρέντζο / GSC, Δ/ντη Φωτογραφίας, ο οποίος εκπροσώπησε το Ίδρυμα κατά την τελετή παράδοσης των βραβείων.

Ακολουθεί το σκεπτικό της επιτροπής: «Το βραβείο απονέμεται εξ ημισείας σε δύο ταινίες που μας αποκαλύπτουν άγνωστους κόσμους συμπολιτών μας, που ζουν δίπλα μας αλλά τους προσπερνάμε ή και τους αποφεύγουμε. Η Αρασέλη Λαιμού στην ΑΓΙΑ ΕΜΥ, με διάφανη ματιά, μας οδηγεί σε ένα κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας. Η ηρωίδα μεγαλώνει με την αδελφή της στην φιλιππινέζικη κοινότητα του Πειραιά και κινείται ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα, σε ένα κόσμο που αν και βρίσκεται δίπλα μας δεν βλέπουμε ή ίσως και να τον αποφεύγουμε. Μια πρωτότυπη, κινηματογραφική ταινία, γυρισμένη με σκηνοθετική δεινότητα, δύναμη, οξυδερκές, ρεαλιστικό βλέμμα και από την άλλη με συγκινητική τρυφερότητα και προστατευτική διάθεση για τους πρωταγωνιστές της και τα συναισθήματά τους. Ο Βασίλης Δούβλης στην ταινία 18 μάς μεταφέρει στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης και τις ζωές μιας ομάδας μαθητών λυκείου. Με ένταση και ρεαλισμό, ο σκηνοθέτης μας παρασύρει στην καρδιά του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και της ανεξέλεγκτης βίας στα σχολεία καθώς οι ήρωές του γνωρίζουν το αληθινό πρόσωπο του φασισμού και καλούνται να πάρουν θέση. Ένα επίκαιρο, σκληρό αλλά και τρυφερό πορτρέτο των σημερινών δεκαοκτάρηδων αλλά και της ελληνικής πραγματικότητας».