Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων , στο πλαίσιο της πολυετούς προσφοράς της σε παλιννοστούντες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, πραγματοποίησε με την ενίσχυση του Ιδρύματος την εκπαιδευτική δράση «HAND in A HAND to A – MUSE (um)».

Το πρόγραμμα αφορούσε την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων σε Μουσεία της Αττικής για μικτές ομάδες παιδιών (ημεδαπών και προσφυγόπουλων) με στόχο την μεταξύ τους αλληλεπίδραση και την διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών μέσω της γνωριμίας τους με την τέχνη και τον πολιτισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ωστόσο, η πανδημία του COVID19 και το lockdown που επιβλήθηκε, οδήγησαν στην ανάγκη επανασχεδιασμού του. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, το πρόγραμμα τελικά πραγματοποιήθηκε μέσω «εικονικών περιηγήσεων» στα Μουσεία με συμμετοχή παιδιών που φιλοξενούνται στις Δομές Φιλοξενίας Ασυνοδεύτων Ανηλίκων Προσφύγων και Μεταναστών που λειτουργεί η ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ.
Οι συναντήσεις αυτές έδωσαν μια δημιουργική διέξοδο στους ανήλικους σε μια ιδιαίτερα πιεστική συγκυρία αλλά ταυτόχρονα και την δυνατότητα να εξοικειωθούν με τον πολιτισμό της χώρας και την ευρωπαϊκή τέχνη, να αναγνωρίσουν ομοιότητες αλλά και διαφορές με στοιχεία της κουλτούρας τους, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα από 26/9/2020 έως και 17/03/2021 σε δύο Δομές στο Κέντρο της Αθήνας και αφορούσαν σε 6 θεματικούς κύκλους: «Βόλτα στα Μουσεία της Αθήνας», «Η ανακάλυψη του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης», «Οι θησαυροί του Αρχαιολογικού Μουσείου», «Ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο στο Μουσείο Μπενάκη- Ελληνικού Πολιτισμού», «Περιπλάνηση στους Δρόμους της ζωγραφικής: Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή», «Μια βόλτα γύρω από την Ακρόπολη». Για κάθε θεματικό κύκλο πραγματοποιήθηκαν 2 συναντήσεις ανά δομή. Περαιτέρω και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η ιστορικός τέχνης που είχε αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης, προσφέρθηκε, κατόπιν επιθυμίας των παιδιών, να πραγματοποιήσει δυο επιπλέον δια ζώσης συναντήσεις – επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και στο Μουσείο Μπενάκη Κυκλαδικής Τέχνης τον Οκτώβριο του 2021.