Το Ίδρυμα συνέχισε την πολυετή υποστήριξη του προγράμματος υποτροφιών του Ιδρύματος Fulbright για Έλληνες καλλιτέχνες που επιθυμούν να εκπαιδευτούν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, να διευρύνουν τις γνώσεις και τις επαγγελματικές τους επαφές σε πεδία όπως οι εικαστικές τέχνες, η δημιουργική γραφή, η μουσική, το θέατρο, ο χορός, ο κινηματογράφος, η φωτογραφία και η ψηφιακή τέχνη. Η ενίσχυση του Ιδρύματος κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 χορηγήθηκε για τη μερική στήριξη της υποτροφίας της Νατάσας Μπλάτσιου η οποία πραγματοποίησε έρευνα στα πεδία του ντοκιμαντέρ και των media στο Open Documentary Lab του Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, MA.

Η Νατάσα Μπλάτσιου είναι ανεξάρτητη συγγραφέας και δημιουργός ντοκιμαντέρ με έδρα την Αθήνα, Ελλάδα. Υπήρξε δημοσιογράφος και συντάκτρια του ομίλου ΜΜΕ της Καθημερινής για μια δεκαετία και αναπληρώτρια συντάκτρια και συν-δημιουργός των εκδόσεων GREECE IS.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Νατάσα Μπλάτσιου έχει χρησιμοποιήσει παραδοσιακά εργαλεία ντοκιμαντέρ και δημοσιογραφίας για να κατανοήσει τις δυνατότητες της αφήγησης μιας ιστορίας στην ψηφιακή εποχή μέσω της συν-δημιουργίας και της διαδραστικότητας.

Στο Open Documentary Lab (ODL) του MIT πραγματοποίησε έρευνα για νέες φόρμες ντοκιμαντέρ με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργατική, διαδραστική και καθηλωτική αφήγηση, συνεργαζόμενη με τεχνολόγους και μελετητές από όλο τον κόσμο.

Το εν εξελίξει ντοκιμαντέρ με τίτλο Unwritten Land (https://thejurni.io/post/The-Unwritten-Land) έχει τη μορφή ενός διαμεσικού project που υφαίνει ένα οικείο πορτρέτο των ορεινών περιοχών των Αγράφων και των ορεσίβιων κοινοτήτων τους, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με μια άνευ προηγουμένου απειλή: την κατασκευή ενός τεράστιου αιολικού πάρκου σε όλη την ανέγγιχτη οροσειρά. Η μη αναστρέψιμη μεταμόρφωση του τοπίου γίνεται το κίνητρο για να εξερευνήσει τη σχέση τριών γενεών με τον τόπο τους. Το έργο στοχεύει να συνδυάσει το ορατό και το αόρατο, το φυσικό και το ψηφιακό, το οικείο και το πολιτικό και να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στις ασύνδετες αφηγήσεις γύρω από την επείγουσα διαμάχη σχετικά με την προστασία έναντι της «ανάπτυξης» του φυσικού κόσμου.

Photo credit: Νατάσα Μπλάτσιου