Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου ενίσχυσε το Ζωγράφειο Λύκειο, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές του σχολείου.

«Ήταν το 1893, όταν ο νεαρός τότε αρχιτέκτονας Περικλής Φωτιάδης σχεδίασε το νέο σχολείο της Κοινότητας Σταυροδρομίου, που σύμφωνα με την απόφαση της Κοινότητας θα έπαιρνε το όνομα του “μεγαθύμου χορηγού του, ευγνωμοσύνης και τιμής ένεκα” του πεφωτισμένου μεγαλοεπιχειρηματία Χρηστάκη Ζωγράφου, που παραχώρησε στην Κοινότητα το υπέρογκο ποσό των 10.000 χρυσών λιρών, με στόχο να ιδρυθεί ένα σχολείο σύγχρονο και προοδευτικό, ένα σχολείο πρωτοποριακό, που θα κάλυπτε τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ρωμαίικης παιδείας και θα είχε κατεύθυνση τις θετικές επιστήμες.

Από τότε το Ζωγράφειο συνεχίζει την πορεία του στο χρόνο, γράφοντας λαμπρές και ένδοξες σελίδες και παρ’ όλες τις δυσκολίες, τις συμπληγάδες που πέρασε στο διάβα του παραμένει δυνατό, λαμπρό και αλώβητο, ένα μοναδικό στολίδι της ομογενειακής παιδείας. Με έμβλημά του τη Σφίγγα, που συμβολίζει τη νίκη του φωτός της παιδείας κατά του σκότους της αμάθειας, πορεύεται εδώ και 129 χρόνια, γεμίζοντας περηφάνια τους απανταχού μαθητές του, που με καμάρι, όπως λέει και ο ύμνος του σχολείου “το λάβαρόν σου πάντες φρουρούμεν σύσσωμοι ω προσφιλής Σχολή”.

Χιλιάδες οι μαθητές που πέρασαν από τα θρανία του κι άφησαν το χνάρι τους όχι μόνο στις σκάλες της Σχολής αλλά και στην ιστορία του σχολείου. Αμέτρητες οι καινοτόμες δράσεις, οι διακρίσεις, οι επιτυχίες, οι εκδηλώσεις συμβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια στο να δίνεται το μήνυμα ζωής, ύπαρξης και ελπίδας, με κορυφαία το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας που πραγματοποιείται από το 2012, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τη συμμετοχή μαθητών από τέσσερις ηπείρους και εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών».

Ζωγράφειο Λύκειο