Στα τέλη Μαΐου 2019 παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι πινακίδες που μ’ αρέσει να διαβάζω» το οποίο σχεδίασε η Άλκηστις Χαλικιά και υλοποιήθηκε με την ενίσχυση του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Για πρώτη φορά, στήθηκαν για τρεις ώρες μέσα σε έναν αρχαιολογικό χώρο πινακίδες σχεδιασμένες και κατασκευασμένες από παιδιά για παιδιά.

Στόχος του προγράμματος ήταν να καταστήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά περισσότερο ελκυστική, κατανοητή και προσβάσιμη στα παιδιά και τις οικογένειες τους, καταγράφοντας τα ενδιαφέροντα και τις γνωστικές ανάγκες μιας ομάδας παιδιών 9 -10 ετών, με ποικίλα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκαν δύο σχολεία, η Σχολή Χιλλ και το 49ο Δημοτικό Κεραμεικού στο οποίο φοιτούν σχεδόν αποκλειστικά μαθητές με καταγωγή από άλλες χώρες όπως Αλβανία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτο, Κίνα κλπ.

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια τέσσερις μήνες, από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο 2019. Κατά τις συναντήσεις τα παιδιά ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και στο Μουσείο, γνώρισαν το επάγγελμα του Μουσειολόγου, συνάντησαν τον υπεύθυνο αρχαιολόγο του Κεραμεικού Δρ Λεωνίδα Μπουρνιά που απάντησε σε απορίες τους και ερεύνησαν γραπτές πηγές. Τέλος, τα παιδιά έγραψαν, ζωγράφισαν και κατασκεύασαν τις δικές τους πινακίδες χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά για να ταιριάζουν στο χώρο ενώ πρότειναν ευφάνταστους τρόπους ώστε οι πινακίδες τους να είναι διαδραστικές για τον επισκέπτη.